Upp till ytan Body Wrapper

Lider du av ett osunt kontrollbehov?

Lider du av ett osunt kontrollbehov?
Dela med dig av kunskapen
Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
Whatsapp

Alla strävar vi efter att känna någon form av kontroll i livet. Vi vill gärna känna ett flyt i vardagen och veta på ett ungefär hur morgondagen kommer att se ut. Vi vill gärna planera vår framtid och medvetet styra våra liv i önskad riktning. Att sträva efter måttlig ordning och struktur i livet gör de flesta.

Det finns alltså kontrollbehov som är helt normala, men det finns också kontrollbehov som är osunda och överdrivna. En del kontrollbehov kan också vara tvångsmässiga, som att man måste kontrollera att dörren är låst eller att spisplattorna är stängda i flera repriser innan man kan lämna sin lägenhet.

Tvångsmässiga kontrollbehov berörs inte i det här inlägget. Däremot förklaras det om vad ett osunt och överdrivet kontrollbehov kan innebära.

En del människor lägger tid och energi på att försöka kontrollera andra människors åsikter och tankar om den egna personen. Men i grund och botten är det enda du har makt över och kan kontrollera dina egna tankar och känslor.

Oförutsägbarhet driver kontrollbehov

Oförutsägbarhet och kaos kan tära mycket på vårt psyke. En del styrs av sina egna rädslor för oförutsägbarheten och försöker kompensera genom att kontrollera människor i sin omgivning. De upplever att de gör en god gärning eftersom de tror att de på något vis gagnar deras eget och deras anhörigas välmående.

I själva verket häller man bara bränsle på sin egen oro och ångest. Att försöka kontrollera en annan människa leder bara till försämrade relationer och sömnlösa ångestfyllda nätter.


Ju mera kontroll vi försöker uppnå desto mindre kontroll kommer vi få.

Ju mera kontroll vi försöker uppnå desto mindre kontroll får vi. Ju mera vi försöker kontrollera desto mer stressade känner vi oss. Stressen påverkar vårt minne och vår förmåga till att slappna av försämras. Det är en negativ spiral som vi lätt sugs ner i. Ju längre vi låter vårt kontrollbehov gå desto osäkrare och oroligare kommer vi att känna oss.

Läs också  Känn igen en energitjuv

När vi går igenom kriser och ångestfyllda livssituationer eller på annat sätt mår dåligt är det lätt hänt att ett osunt och destruktivt kontrollbehov uppstår. Ju mer stressade vi känner oss desto mera kontrollbenägna blir vi.

Överväldigande känslosvall

Det är på många vis en naturlig reaktion. För en del är ovisshet svårare att tåla än för andra. Man kan bli överväldigad av känslosvallet som härjar på inombords och för att hålla känslorna i styr försöker man istället kontrollera det yttre.

Vi behöver inse att det inte leder någon vart att försöka kontrollera andra människor. Istället borde vi lägga energin på att förstå oss på oss själva. Varför uppstår de obehagliga känslorna? Är sättet man försöker hantera krisen på fruktbart? Leder det någon vart att försöka styra våra medmänniskor eller blir resultatet bara det motsatta?

Ju mer vi snöat in oss på en viss linje som inte ger önskat resultat desto större anledning att se över sitt eget beteende. Att försöka kontrollera det yttre är bara en tillfällig lösning som på lång sikt skapar mera problem för en själv och för andra.

Vad kan utlösa ett kontrollbehov?

Två vanliga orsaker till ett osunt kontrollbehov är perfektionism och svartsjuka. Om vi har ett stort behov av att i andras ögon se ut på ett visst sätt kan livet lätt bli tungt att leva. Vad ska andra tycka och tänka om det ena och det andra? Det är en vanlig tanke som lätt kan leda till ett osunt kontrollbehov som inte gagnar någon eftersom man ändå inte kan påverka vad någon annan tänker och känner.

Läs också  Vi tar dig upp till ytan från en osund relation!

Man kan försöka upprätthålla en fasad, men den blir tung att hålla uppe i längden och genomskådas mycket lättare än man tror. Många som blir diagnostiserade med utbrändhet är perfektionistiskt lagda med stora kontrollbehov.

Svårigheter i relationer

En person med överdrivna kontrollbehov kan ha det svårt i relationer. Svartsjukan tar sig i uttryck genom ständiga krav på den andra parten. Man behöver försäkringar på att den andra personen inte kommer att överge en. Det kan leda till att man börjar kontrollera den andra personens e-post, sms, plånbok och att man ägnar sig åt telefonterror i ett försök att få bekräftelse. Det här leder aldrig någon vart. Det enda resultatet man uppnår är att man förpestar en relation. Det handlar om inre osäkerhet.

Att försöka kontrollera något som inte går att kontrollera leder bara till ångest och frustration. Risken är stor att man inte får ärliga svar på sina ständigt återkommande frågor.  Istället får man oärliga svar som bara är snabba nödlösningar för att dämpa oron. Det leder till att relationerna sakta förvittrar och man blir allt mer ensam med sina kontrollbehov.

Vad du själv kan göra

Det bästa man själv kan försöka göra om man vet att man lider av osunda kontrollbehov är att försöka leva mera i nuet. Man ska försöka glädja sig åt det man har i livet som är bra, som till exempel familj, vänner och partner. Försök att satsa på att njuta av det goda istället för att slösa tid och energi på att kontrollera allt och alla. Acceptera och lär dig respektera att andra människor har egna behov och egna viljor som du inte kan eller ska försöka kontrollera.

Läs också  Blir du förminskad eller förminskar du andra?

En del klarar inte av att hantera sina egna kontrollbehov. Har man snurrat i samma banor länge är det bäst att söka professionell hjälp. Det ska man inte skämmas för. Det är ett tecken på självinsikt och mognad.

Källa: Psykologiguiden

*Bild från Pixabay

Hjälp oss bygga upp en gemenskap

Du får gärna följa Upp till ytan på Facebook. Varje gång en ny artikel publiceras kan du se den i ditt flöde. På Facebook dyker det också upp inspirerande material som inte publiceras på hemsidan.

Vårt mål är att bygga upp en fin gemenskap på vår Facebooksida. Tillsammans kan vi diskutera osunda relationer, dela erfarenheter och stötta varandra.

Dela med dig av kunskapen
Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
Whatsapp

Döm inte en tystlåten person för fort

Har du någon gång försökt starta en vänlig konversation med en annan människa och inte fått så mycket till svar? Personen kanske knappt hälsade tillbaka när du sa hej. Din första reaktion kanske var att det där måste vara en...

11 tecken på att du råkat ut för en narcissist

Narcissister, vilka är dom och hur känner man igen dem? Att leva ihop med en narcissist kan vara väldigt dränerande på mentala krafter. I början av förhållandet kan narcissisten dölja sina dåliga drag och rent utav övertyga dig om att...

Empati och sympati – den stora skillnaden

Vi talar ofta om att vi har empati eller sympati för någon, utan att reflektera över vad det egentligen betyder. De två begreppen är nära besläktade men det finns saker som skiljer dem åt. Här får du lära dig mera....

När du är den instabila galningen – känn igen passiv-agressivitet

Att man kan vara passiv-aggressiv har många hört om, utan att riktigt veta vad det egentligen innebär. I det här inlägget kommer begreppet att förklaras närmare. En person som är passiv-aggressiv är en expert på att misshandla andra (icke-fysiskt), samtidigt som...

Lider du av ett osunt kontrollbehov?

Alla strävar vi efter att känna någon form av kontroll i livet. Vi vill gärna känna ett flyt i vardagen och veta på ett ungefär hur morgondagen kommer att se ut. Vi vill gärna planera vår framtid och medvetet styra...
att förminska andra

Blir du förminskad eller förminskar du andra?

För att kunna må bra i livet är det viktigt att vi omger oss med människor som ger oss positiv energi. Vi behöver människor i vårt liv som vill vårt bästa och alltid finns där när vi behöver dem. Människor...

Känn igen en manipulatör

Har du någonsin råkat ut för en manipulatör? Skulle du känna igen en sådan om du råkade ut för en? I det här inlägget får du veta mera om vad manipulation egentligen innebär och hur man kan känna igen en...

Narcissisten påverkar dig på flera plan

Att vara utsatt för en narcissist påverkar oss på många plan. Det är inte bara psykiskt vi lider. Vi lider också kroppsligt och själsligt när narcissisten drar in i vårt liv som en ångvält, och vänder det upp och ner....

Intelligenta människor trivs ensamma

Majoriteten av oss människor har ett behov att i någon mån vara sociala. Men det finns också dom som är ointresserade av ett stort socialt umgänge. De misstas ofta för blyga och tystlåtna personer. Men egentligen är de människor som...
vad är empati

Vad är empati?

Termen ”empati” används för att beskriva en mängd olika upplevelser och känslor. Generellt definierar forskare empati som förmågan att kunna känna av andra människors känslor, samt att kunna föreställa sig vad någon annan möjligtvis kan tänka eller känna i en...

Tips för långsinthet

Att vara långsint innebär att man går omkring och är arg eller kanske ursinnig på en annan person i månader och år. Ilsken till den milda grad att man kokar över bara tanken på personen dyker upp. Man har svårt...

GILLA OSS PÅ FACEBOOK