Upp till ytan Body Wrapper

God självbild eller narcissism?

God självbild eller narcissism?
Dela med dig av kunskapen
Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
Whatsapp

80- och 90-talisterna har beskrivits som ”generation jag”. Det verkar som det är en generation som har blivit uppfostrad till att bete sig mera egoistiskt än någonsin förr. Den här generationen verkar tro att självbeundran alltid är något positivt. Och det tror de delvis bland annat just för att det i media fokuseras en hel del på framgångsrika narcissister.

Jag, mig och mitt

Det har forskats en hel del om varför narcissismen har vuxit så mycket sedan 80-talet. Det finns många teorier. Bland annat så har det visat sig att narcissism och tittande på reality-tv hänger ihop. Man vet inte om det är reality-tv:n som har bidragit till att narcissismen vuxit eller om det är sådant som narcissister väljer att titta på. Men där finns åtminstone en koppling. I reality-tv framhävs ju en hel del narcissister.

Vi överöser oss själva och våra barn med beröm

Men de narcissistiska dragen utvecklades ändå före Facebooks och Reality-tv:ns tid, så att enbart lägga skulden på TV och sociala medier håller inte. Studier har visat att det går tillbaka till barndomen. Barn som beröms för mycket och skäms bort med komplimanger om hur fantastiska de är och hur otroligt bra deras prestationer är när de inte alls är märkvärdiga eller ens bra, tycks utveckla narcissistiska personlighetsdrag.

Att överösa med obefogat beröm kan ge personen en grandios självbild som inte är gynnsam i livet. Det är viktigt att lära ett barn att tycka om sig själv, men att uppfostra dem med en tro på att de är speciella och kan uppnå vad som helst har visat sig göra dem en björntjänst. Barn som har uppfostrats med en dos realism har det visat sig att klara sig bättre senare i livet. De utvecklar en bättre självbild, bryr sig mera om andra och mår överlag bättre än dem som uppfostrats till att lägga ett för stort fokus på sig själva.

Läs också  11 tecken på att du råkat ut för en narcissist

Hurdan är en narcissist?

Beskrivande för en narcissister är att de har ett genomgående mönster av grandiositet. De beskriver sig själva som fantastiska, visa, otroliga och så vidare, och är övertygade om att de är speciella på något sätt. Det finns ett behov av att bli beundrad. Att bli gillad av andra får narcissister att må bra.

Narcissister lever på beundran från sin omgivning och har en känsla av att vara betydelsefulla. De är ofta upptagna av sitt utseende och sina ägodelar och älskar att se bilder på sig själv. De lägger stort fokus på sina påstådda talanger. Till narcissismen har man också kopplat ihop att klä sig provokativt och att man uppdaterar sina sociala mediesidor ofta.

En narcissist beskrivs ofta som en charmig person. De beskrivs av andra som väldigt karismatiska och de njuter av att stå i centrum och hålla låda. Trots att narcissister kan utstråla en stark självsäkerhet behöver de andra människor som speglar för att läsa av sitt eget värde. De är inte rädda för att utnyttja andra människor för att förverkliga sig själva och nå sina egna mål. Kritik tål narcissister inte. De ser det som ett personligt angrepp och som ett tecken på bristande lojalitet hos andra.

Narcissister har svårt att känna empati för andra människor. De kan visserligen tycka synd om någon och till och med uttala detta, men det är bara ytligt. De saknar förmågan att gå in i en annan persons känslovärld och försöka föreställa sig hur personen känner sig, eftersom narcissister alltid utgår ifrån sig själva och vad de känner.

Läs också  Narcissisten påverkar dig på flera plan

God självbild eller narcissism?

Att ha en god självbild är en bra sak. Man behöver den goda självbilden för att ta sig fram i livet. Men det är stor skillnad på att ha en god självbild och att vara narcissistisk. Människor med en god självbild fokuserar mera på relationer, medan narcissister fokuserar mera på nyttan de kan ha av andra människor. De lägger stort fokus på hur de uppfattas av andra och har ett stort behov av att synas och höras. En person med en god självbild behöver inte hela tiden söka självbekräftelse utifrån.

Sociala medier ger utlopp för narcissismen

Narcissisterna har visat sig ha en stark tro på att de verkligen är speciella och att de är menade för att uppnå något fantastiskt. Sociala medier är en plats som narcissisterna trivs speciellt bra på eftersom de genom dessa kan mata sig själva med bekräftelse. Dessutom kan de välja vilken kritik de tar åt sig.

Negativ kritik kan de slänga raka vägen i papperskorgen, trots att den är befogad. De kan välja att ta till sig bara den feedbacken som göder deras självgodhet. Med gillningar, kommentarer och feedback de får på de sociala medierna göder de ytterligare sin fantasi om att de är speciella och tror att folk är intresserade av allt de gör eller har att säga.

Har du narcissistiska drag? Om du svarat ja på många av de här frågorna finns risken för att du har en sådan störning i din personlighet.

 • Jag är charmigare än genomsnittet.
 • Allt jag har uppnått är min egen merit.
 • Jag gillar att få komplimanger.
 • Jag är avundsjuk när jag ser att någon annan har framgång.
 • Det har hänt att jag har fuskat utan några skuldkänslor.
 • Jag gillar inte att vänta på min tur.
 • När det gäller den professionella sidan förtjänar jag att komma långt.
 • Jag har ett behov av uppskattning och beröm av andra.
 • Jag tycker om privilegier.
 • De normala reglerna är inget som jag tycker om att följa.
 • Krav på att vara eller framstå som perfekt.
 • Svårt att erkänna brister och fel.
 • Pendlar mellan en tro på att jag kan klara allt och låg självkänsla.
 • Jag har en rädsla för att bli beroende av andra.
 • Jag är speciellt begåvad och säker på att jag kommer att uppnå något stort.
Läs också  11 tecken på att du råkat ut för en narcissist

Saknar självinsikt

Kännetecknande för narcissister är att de saknar självinsikt. Känner du inte alls igen dig i något av påståendena ovan är risken stor att du är just en sådan.

För dig som är intresserad och vill läsa mera om narcissism finns också inlägget 11 tecken på att du råkat ut för en narcissist.

Till slut bör poängteras att man inte ska blanda ihop en renodlad narcissist med en människa som har lite narcissistiska personlighetsdrag. Att leva ihop med en narcissist kan vara ett rent helvete och är inte samma sak som någon som bara tycker om att ta en massa selfies eller uppdatera Facebookstatusen lite för ofta.

Narcissism är ett personlighetsdrag som vi kan ha i olika grad, men det finns också något som heter narcissistisk personlighetsstörning inte tagits upp i detta inlägg.

Lästips

Blev du intresserad av att lära dig mera om narcissism kan vi rekommenderar boken Narcissism: jag, mig och mitt. Det är en mycket läsvärd bok som beskriver narcissism på ett enkelt, förståeligt och intressant sätt.

Källor:
http://www.dagensjuridik.se/2009/05/mekanismerna-bakom-narcissism
http://socialpsykologi.twice.se/narcissistisk_personlighet.html
*Bild från Pixabay

Hjälp oss bygga upp en gemenskap

Du får gärna följa Upp till ytan på Facebook. Varje gång en ny artikel publiceras kan du se den i ditt flöde. På Facebook dyker det också upp inspirerande material som inte publiceras på hemsidan.

Vårt mål är att bygga upp en fin gemenskap på vår Facebooksida. Tillsammans kan vi diskutera osunda relationer, dela erfarenheter och stötta varandra.

Dela med dig av kunskapen
Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
Whatsapp

Döm inte en tystlåten person för fort

Har du någon gång försökt starta en vänlig konversation med en annan människa och inte fått så mycket till svar? Personen kanske knappt hälsade tillbaka när du sa hej. Din första reaktion kanske var att det där måste vara en...

11 tecken på att du råkat ut för en narcissist

Narcissister, vilka är dom och hur känner man igen dem? Att leva ihop med en narcissist kan vara väldigt dränerande på mentala krafter. I början av förhållandet kan narcissisten dölja sina dåliga drag och rent utav övertyga dig om att...

Empati och sympati – den stora skillnaden

Vi talar ofta om att vi har empati eller sympati för någon, utan att reflektera över vad det egentligen betyder. De två begreppen är nära besläktade men det finns saker som skiljer dem åt. Här får du lära dig mera....

När du är den instabila galningen – känn igen passiv-agressivitet

Att man kan vara passiv-aggressiv har många hört om, utan att riktigt veta vad det egentligen innebär. I det här inlägget kommer begreppet att förklaras närmare. En person som är passiv-aggressiv är en expert på att misshandla andra (icke-fysiskt), samtidigt som...

Lider du av ett osunt kontrollbehov?

Alla strävar vi efter att känna någon form av kontroll i livet. Vi vill gärna känna ett flyt i vardagen och veta på ett ungefär hur morgondagen kommer att se ut. Vi vill gärna planera vår framtid och medvetet styra...
att förminska andra

Blir du förminskad eller förminskar du andra?

För att kunna må bra i livet är det viktigt att vi omger oss med människor som ger oss positiv energi. Vi behöver människor i vårt liv som vill vårt bästa och alltid finns där när vi behöver dem. Människor...

Känn igen en manipulatör

Har du någonsin råkat ut för en manipulatör? Skulle du känna igen en sådan om du råkade ut för en? I det här inlägget får du veta mera om vad manipulation egentligen innebär och hur man kan känna igen en...

Narcissisten påverkar dig på flera plan

Att vara utsatt för en narcissist påverkar oss på många plan. Det är inte bara psykiskt vi lider. Vi lider också kroppsligt och själsligt när narcissisten drar in i vårt liv som en ångvält, och vänder det upp och ner....

Intelligenta människor trivs ensamma

Majoriteten av oss människor har ett behov att i någon mån vara sociala. Men det finns också dom som är ointresserade av ett stort socialt umgänge. De misstas ofta för blyga och tystlåtna personer. Men egentligen är de människor som...
vad är empati

Vad är empati?

Termen ”empati” används för att beskriva en mängd olika upplevelser och känslor. Generellt definierar forskare empati som förmågan att kunna känna av andra människors känslor, samt att kunna föreställa sig vad någon annan möjligtvis kan tänka eller känna i en...

Tips för långsinthet

Att vara långsint innebär att man går omkring och är arg eller kanske ursinnig på en annan person i månader och år. Ilsken till den milda grad att man kokar över bara tanken på personen dyker upp. Man har svårt...

GILLA OSS PÅ FACEBOOK