Lär dig mera om härskarteknik -del 2
Det här är del två i serien om härskarteknik. Är du obekant med begreppet härskarteknik rekommenderar jag att du läser del ett. Där förklaras mer ingående om vad det innebär.
Härskarteknik är ett (ibland subtilt) sätt att köra över en annan person och få som man själv vill. Det här är tekniker som vi ofta är helt omedvetna om att vi blir utsatta för. En härskare eller manipulator kan också bete sig väldigt trevligt, så det är inte lätt att förstå att man egentligen blir överkörd eller utnyttjad.
En härskare använder sig av olika metoder för att köra över och utnyttja människor. Här kan du läsa om några härskartekniker och lära dig hur du kan hantera en sådan situation.
4. Projiceringsmetoden
När du någon gång försökt ge din åsikt om något eller tagit upp ett problem med någon och fått som svar något i stil med ”oj vad du är känslig” eller ”var inte så barnslig” eller ”vad arg du är”, då är det frågan om en härskarteknik som kallas för projiceringsmetoden.
Du blir tillskriven känslor som du kanske inte alls har. Om du har dem eller inte är irrelevant eftersom det här bara är ett sätt för härskaren att förminska dig och få dig att känna dig ostabil och löjlig. Den kritik du försökt framföra vänds tillbaka mot dig och du får skulden för det du anmärkt eller klagat på.
Så hanterar du situationen:
Gör ett tituleringsbyte. Acceptera inte att bli tillskriven en massa känslor. Svara bara kort att du inte är känslig eller barnslig, du är bara rak eller ärlig. Eller så kan du fråga personen som beskrev dig som känslig om hen själv inte är lite känslig. Vänd på steken. Var inte konflikträdd eftersom du inte har gjort något fel.
5. Tidsmetoden
Visst är det tröttsamt med människor som håller på och säger saker som ”på min tid var det si och så” eller ”förut gjorde man alltid så här” eller ”jag har arbetat här mycket längre än vad du har”. Du är antingen för ung eller för gammal och de äldsta har kört fast i gamla spår. Det här är också en härskarteknik där en person försöker få dig att känna dig mindervärdig. Hen påstår att du inte hänger med i tiden eller att du inte har erfarenhet.
Så hanterar du situationen:
Det här beror ju på i vilken typ av situation du befinner dig. Blir du t.ex. anklagad för att vara en dålig förälder av någon med vuxna barn, eftersom du inte ännu har samma erfarenhet kan du bara fråga hur på sätt då tidens barnuppfostran är relevant idag. Eller så kan du lugnt säga att du har saker under kontroll och att tiderna idag skiljer sig från förr.
Du kanske har andra värderingar och utgångspunkter. Bäst är det att fråga rakt ut om personen tycker att du är en sämre förälder/arbetare för att du inte har samma erfarenheter. Det kan många gånger kasta omkull en härskare eftersom hen ofta inte förväntar sig att du ska ge svar på tal.
6. Hierarkimetoden
Den här metoden används av någon som är eller anser sig vara i högre position än du. Det kan till exempel vara en chef på en arbetsplats eller en läkare som använder sin position för att fatta beslut över ditt huvud, utan att samverka eller rådfråga varken dig eller någon annan. ”Ifrågasätt inte medicinen, jag är din läkare och vet vad som är bäst för dig” eller ”Jag är din mamma och har rätten att bestämma att du går och lägger dig klockan åtta”.
Den här metoden kan också användas av en person som har en lägre position i hierarkin för att slippa undan en obehaglig eller tråkig uppgift.
”Sånt kan väl inte lilla jag?”.
Så hanterar du situationen:
Om någon försöker bestämma över dig och fatta beslut utan att meddela dig eller inte låter dig ifrågasätta ett beslut, svara då att du är fullt medveten om att personen är din chef eller din läkare, men att du nu vill höra hur förändringarna kan gagna dig eller hur medicinen fungerar egentligen, eller varför det är viktigt att du varje kväll skall lägga dig klockan åtta. Ifrågasätt!
7. Komplimangmetoden
Det här är en lurig teknik där en person försöker få dig att göra något utöver vad som förväntas av dig. Ett scenario är när någon ger dig beröm för något du gjort. ”Du som är så bra på att det här, skulle inte du kunna göra det här också?” sagt med ett uppskattande leende. När någon ”smörar” skulle man kunna uttrycka det.
Så hanterar du situationen:
Säg att du tycker att det är trevligt att höra att hen tycker att du är bra på det du gör, men att det blir svårt att hålla samma kvalitet på det du gör om du ytterligare skall ta på dig flera uppgifter. Våga säga nej. Det är en väldigt viktig egenskap att kunna sätta ett stopp när det blir för mycket. Människor som inte vågar säga nej blir lätt utnyttjade och överbelastade av sysslor.
Läs del 1 i serien om härskarteknik här.
*Bild från Unsplash
Hjälp oss bygga upp en gemenskap
Du får gärna följa Upp till ytan på Facebook. Varje gång en ny artikel publiceras kan du se den i ditt flöde. På Facebook dyker det också upp inspirerande material som inte publiceras på hemsidan.
Vårt mål är att bygga upp en fin gemenskap på vår Facebooksida. Tillsammans kan vi diskutera osunda relationer, dela erfarenheter och stötta varandra.