Tips för långsinthet
Att vara långsint innebär att man går omkring och är arg eller kanske ursinnig på en annan person i månader och år. Ilsken till den milda grad att man kokar över bara tanken på personen dyker upp. Man har svårt att se på människan. Ännu mindre klarar man av att prata med personen som sårat en så djupt. Ofta kanske personen som sårat en inte ens är medveten om hur illa upp man tog, vilket ju kan leda till att man blir ännu argare.
Som att hålla i glödhet kol
Det finns ett bra uttryck om långsinthet:
Att vara långsint är som att gå omkring och hålla ett stycke glödhett kol, i väntan på att få kasta det på den som sårade en. Man skadar bara sig själv.
Lidandet försvåras när man i långa tider velar hit och dit, utan att kunna bestämma sig för hur man ska ta tjuren vid hornen. Det är viktigt att ta tag i sitt liv och sätta sina egna gränser, utan att ha dåligt samvete för dem.
Här kommer några tips på hur man som långsint kan minimera sitt lidande.
1. Förlåt personen för dig själv
Ibland så kanske det är omöjligt att förlåta något som en person har gjort. Att förlåta någon för sig själv betyder inte att man ringer upp personen och berättar att hen plötsligt är förlåten, utan man gör det bara för sig själv i sitt huvud. Eller så kan man skriva ett brev som man aldrig skickar. Man tänker att personen gjorde sitt bästa enligt sin förmåga, men så blev det som det blev. När man förlåtit någon för sig själv kan man kanske så småningom börja gå vidare i livet. Det kan lätta på trycket en hel del.
2. Berätta för personen hur hen har sårat dig
Är du säker på att personen förstod vad den gjorde mot dig och hur det fick dig att känna? Många gånger kanske den skyldige inte har någon aning om att du blev så sårad. Ta mod till dig och berätta för personen på ett sätt som är bekvämt för dig om hur beteendet sårade dig. Det kan leda till att personen blir förskräckt över lidandet hen orsakat dig. I bästa fall kan du få ett förlåt. Man kan inte alltid förvänta sig att människor ska förstå den egna inre känslovärlden.
3. Fundera om relationen är värd att ha kvar i ditt liv
Om personen avsiktligt har sårat dig och vägrar be om förlåtelse, eller om du helt enkelt inte tycker att ett förlåt är tillräckligt för att gottgöra för skadan, så kan du fundera på om personen i fråga alls är en person som är värd att ha i ditt liv. Ibland är vi vänner med människor som egentligen inte alls är våra vänner.
Fundera ordentligt på om det är en person som faktiskt får dig att må bra och som du inte vill förlora, eller om det är någon som gång på gång gör dig besviken och får dig att må dåligt. Då kan det vara bra att helt enkelt låta ”vänskapen” rinna ut i sanden. Ta bort personen från dina vänlistor på Facebook, Instagram och så vidare. Det behöver inte vara för alltid, men medan du inte vill ha något med personen att göra, och innan du kunnat förlåta personen så är det otroligt hur lättande det kan vara att inte hen ploppar upp i dina nyhetsflöden hela tiden.
4. Prata med någon
Att sitta ensam och grubbla över det skedda kan vara väldigt psykiskt påfrestande. Har du en vän eller förälder eller vem som helst som du känner att du kan prata med? Någon som inte dömer dig eller kommer och berättar för dig hur du ska göra, utan en person som bara finns där för att lyssna och komma med lite goda råd. Då lönar det sig att prata ut. Att gå omkring ensam och hålla inne all ilska är väldigt tungt. Du kanske känner hur en stor sten faller från ditt hjärta bara genom att du vågar öppna upp om det jobbiga som hänt.
5. Beskyll inte dig själv
Ibland när man är riktigt ledsen och sårad kan man knäckas av nästan vad som helst. Någon kan säga att man bara överreagerar och att man skall bita ihop och gå vidare. Men kom ihåg att dina känslor är dina känslor. Du känner dem och då existerar de. Låt ingen förminska dina känslor. Du har rätt att vara ledsen och sårad. Ha aldrig dåligt samvete för det! Vi människor blir alla sårade för olika saker. En del av oss kanske inte har så höga moralkänslor och skulle inte ta åt sig på samma sätt som en annan person som värderar moral högt.
6. Omge dig med personer som du tycker om
Precis när man blivit sårad kanske man inte har någon lust att umgås med någon, och det är helt okej. Men efter ett tag kan det vara bra att komma ut och träffa människor som får en på andra tankar. Umgås med sådana som du tycker om och som får dig på gott humör, och framför allt med sådana som förstår att du behöver prata om det som hänt, och som inte tycker att du bara ältar ditt elände.
Det kan ta länge att komma över något så jobbigt som att bli grundligt sårad. Samtalsämnet kanske dyker upp många gånger längs med åren. Känslorna kanske aldrig avtar helt. En riktig vän förstår det här och försöker inte släta över och förminska det.
7. Att förlåta är inte att glömma
En viktig sak när man förlåter en person för sig själv eller konfronterar denna är att komma ihåg att det inte betyder att man plötsligt glömt det som hänt. Det kommer man kanske aldrig att göra, men man kan försöka gå vidare. Relationen kanske aldrig kan bli som den en gång varit, men man kan ändå på något vis tolerera personen och ha den med i sitt liv på något vis.
Man kanske inte vill umgås som vänner längre, men man kanske kan sträcka sig så långt att man hälsar på varandra när man ses i matbutiken eller på baren. Om man bor i en liten stad är det svårt att undvika varandra helt och hållet för all framtid.
Hjälp oss bygga upp en gemenskap
Du får gärna följa Upp till ytan på Facebook. Varje gång en ny artikel publiceras kan du se den i ditt flöde. På Facebook dyker det också upp inspirerande material som inte publiceras på hemsidan.
Vårt mål är att bygga upp en fin gemenskap på vår Facebooksida. Tillsammans kan vi diskutera osunda relationer, dela erfarenheter och stötta varandra.